6. 2. 2015

Energy of Dub - Harambee Edition

Zveme vás na benefiční vydání pravidelné dubové akce "Energy of Dub", která se tentokrát ponese v duchu keňského konceptu "harambee".

Výraz "harambee" lze do čestiny přeložit asi jako táhnout za jeden provaz.
Když se v Keni řekne "harambee", znamená to, že se sejde větší počet lidí za účelem společně se vidět, pokecat, popařit, ale zároveň - a to především - pomoci někomu, kdo je zrovna v trablu. Jednoduše vyfundraisovat cash pro kamaráda (či třeba celou jeho rodinu) a prostřednictvím výtěžku z komunitního setkání dostat někoho z nesnází. Prostě taková východoafrická komunitní verze sociálního pojištění.

* * *

V rámci únorového vydání akce "Energy of Dub" proběhne přednáška, která představí koncept "harambee" a nastíní zároveň prostředí lokálních keňských svépomocných iniciativ. A protože Keňu v únoru čeká jeden významný den, povíme si též něco málo z historie.

Program:
od 18:00 Benefiční africký trh: Šperky, rasta doplňky
od 20:00 Přednáška: Keňa: Harambee a princip komunitní vzájemnosti a svépomoci
od 21:30 Energy of Dub: Djs Abbasta, Satiwa, Czenda


Prostor Husitská 23, Praha

www.facebook.com/events/155412…

Harambee je zvyk, který lze vlastně praktikovat i za hranicemi Keni v našem případě se prostřednictvím harambee pokusíme sesbírat prostředky na uhrazení školného jedné dospívající slečně z Mombasy. Takový harambee style večírek je ale zároveň i výborným způsobem, jak českému publiku zprostředkovat trochu jiný obraz Keni, její kultury a společnosti, než ten, jenž většina lidí zná z médií a prezentací neziskových organizací. Chceme představit Keňu jako zemi s aktivní občanskou společností, s vysoce rozvinutým konceptem společenské sounáležitosti a tradičně zakořeněnými systémy svépomoci. Keňu nikoli jako zemi, kde žijí "ty zvířata a jezdí se tam na safari" a taky jsou tam "ty hrozný smradlavý slumy", ale Keňu jako zemi, v níž žijí lidé, kteří si umějí navzájem pomoci. Wazee (elders, strarší), předávající moudrost mladým. Mashujaa (hrdinové), kteří bojovali proti koloniální nadvládě Velké Británie, a které si Keňa připomene v rámci Kimathi Day.


InfoKomentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé